Rozwijamy się dalej w temacie gryki. Tortille gryczane są bardziej twarde niż pszenne i nie nadają się do zawijania, ale za to są chrupkie i smakują jak tortille a nie jak naleśniki. Urozmaiceniem smakowym jest zastąpienie części mąki gryczanej zmielonym siemieniem lnianym. Z podanych proporcji można zrobić 6 większych lub 9 mniejszych tortilli. Podajemy je z ulubionymi pastami z warzyw, twarożku lub ryb.
składniki na 6 szt.:
200 g mąki gryczanej niepalonej (ewentualnie 150 g mąki gryczanej niepalonej i 50 g mielonego siemienia lnianego najlepiej złocistego)
1 łyżeczka soli
1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
120 ml gorącej wody
wykonanie:
- mąkę i sól wymieszać w misce
- masło wymieszać z wrzącą wodą aż się rozpuści
- wlać gorącą wodę z masłem lub oliwą do mąki
- wymieszać i wyrobić gładkie ciasto
- podzielić na 6 kawałków
- rozwałkować - najlepiej wałkuje się jeszcze ciepłe ciasto, jest to łatwiejsze a tortille się nie kruszą. Przed wałkowaniem deskę posypać cienko odrobiną mąki gryczanej. Upiec na suchej patelni - patelni niczym nie smarować tylko dobrze ją rozgrzać przed położeniem tortilli. Zrumienione z jednej strony placki przewrócić i podpiec na drugiej stronie.
Z tego przepisu skorzystała moja mama ...Tortille jedliśmy jako dodatek do leczo.
OdpowiedzUsuńSmakowały wszystkim! Proste i smaczne...polecamy .Dziękujemy za przepis.