Jesienny sernik z dynią i powidłami śliwkowymi. Jeżeli ktoś nie wie jak upiec dynię, przepis jest tutaj. Do sernika najlepiej wybrać dynię piżmową lub hokkaido, ponieważ gatunki te są mało wodniste. Powidła śliwkowe można zastąpić musem z upieczonych śliwek wg przepisu poniżej.
składniki:
ciasteczkowy spód:
150 g herbatników owsianych
1 czubata łyżka kakao
50 g masła
masa serowo-dyniowa:
1 kg sera na serniki
2 szklanki musu z pieczonej dyni
5 jajek
1,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
wierzch:
4 czubate łyżki powideł śliwkowych lub mus z pieczonych śliwek
wykonanie:
- spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
- herbatniki zmiksować blenderem, dodać kakao i wymieszać. masło roztopić i wlać do rozdrobnionych ciasteczek, następnie wymieszać i rozłożyć na spodzie tortownicy. Delikatnie uklepać.
- do misy miksera włożyć ser razem z musem z dyni. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Dodać mąkę i wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec dodać cukier, zmiksować i wylać na przygotowany spód.
- wymieszać powidła łyżką, wyłożyć nieregularnie łyżeczką na sernik i przy pomocy wykałaczki delikatnie kreśląc ósemki narysować wzory na serniku.
- wstawić do piekarnika na grzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. Sernik przed podaniem dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc w lodówce.
Mus śliwkowy:
1 kg śliwek najlepiej węgierek,
piekłam kiedyś bardzo podobny sernik, był przepyszny! w ogóle serniki z dodatkiem dyni mają w sobie to niesamowite coś!
OdpowiedzUsuń