5 jajek
szczypta soli
odmierzyć szklanką o pojemności 250ml
3/4 szklanki cukru
2/3 mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki kakao
proporcje na tortownicę 22cm
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier i ubijać aż piana będzie błyszcząca. Dodać kolejno po jednym żółtku dalej ubijając. Mąkę i kakao przesiać przez sitko i wymieszać razem. Dodać do ubitych jajek w trzech partiach i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Zrobić to w miarę delikatnie, uważając, żeby piana nie opadła.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Masę przełożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec ok.35 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości ok. pół metra upuścić je (w formie) na blat kuchenny lub na podłogę. Odstawić w formie do ostygnięcia. Dopiero po ostudzeniu oddzielić boki tortu od formy nożem i wyjąć biszkopt. Przekroić na trzy blaty.
Przełożenie
1 słoik dżemu wiśniowego najlepiej z kawałkami wiśni lub domowej konfitury wiśniowej, ewentualnie dodatkowo wiśnie z kompotu
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremowej 30% lub 36% mocno schłodzonej
1 szklanka cukru pudru
Bardzo zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wymieszać z serkiem mascarpone. Do czasu przełożenia blatów przechowywać w lodówce.
Wykonanie tortu
Przekrojone blaty posmarować każdy warstwą dżemu wiśniowego i kremu śmietanowego. Układać kolejno na paterze. Całość obłożyć bitą śmietaną. Tort schłodzić w lodówce przed podaniem. Udekorować bezikami tuż przed podaniem tortu. Jeżeli bezy położymy dużo wcześniej zawilgotnieją od kremu śmietanowego i nie będą chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.