Jesienne ciasto na pożegnanie sezonu śliwkowego. Pachnące cynamonem, który nieodparcie kojarzy się z nadejściem zimnych dni. Do porannej kawy albo do wieczornej herbaty, kiedy grzejąc dłonie ciepłą filiżanką patrzymy na spływające po szybach krople deszczu.
Jesienne ciasto ze śliwkami
kruche ciasto:
250 g mąki
250 g mąki
100 g cukru
100 g masła
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
2 łyżki kwaśnej śmietany
nadzienie:
1/2 kg śliwek
1/2 szklanki mielonych migdałów
3 łyżki cukru
beza:
1 białko
szczypta soli
3 łyżeczki cukru
3 łyżki cukru
beza:
1 białko
szczypta soli
3 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki ciasta szybko połączyć, zagnieść, ulepić kulę i schłodzić w lodówce ok.1 godzinę. Kulę pokroić na plasterki nożem i wylepić formę. 1/3 ciasta pokroić na paski i zostawić do zrobienia kratki na wierzchu. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki i ułożyć nacięciem do góry. Posypać mielonymi migdałami i cukrem. Przykryć kratką z ciasta. Białko ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać jeszcze chwilę. Udekorować bezą wierzch ciasta. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec 40-45 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.