Po jesiennym grzybobraniu lub po jesiennym spacerze. Bez pośpiechu. W gasnącym złotem słońcu, wśród bukowych liści. Dorodne parasolki wiodą na pokuszenie.
Czubajka kania potocznie zwana sową. Proste i pyszne...
Kanie z masłem pietruszkowym
4 dorodne kapelusze grzyba
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
bułka tarta
olej do smażenia (najlepiej rzepakowy)
Jajko roztrzepać z wodą, solą i pieprzem.
Delikatnym pociągnięciem usunąć trzonki grzybów,
oczyścić delikatnie z zabrudzeń. Odwrócić kapelusze blaszkami do góry – lekko
posolić, zanurzyć w jajku, wyjąć, potrzymać aż spłynie nadmiar – posypać bułką
tartą. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Na każdy kapelusz położyć kawałek masła
pietruszkowego.
Masło pietruszkowe
50 g masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.