poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Cukinie faszerowane kaszą i kurkami


Młode cukinie faszerowane kaszą i kurkami. Najlepiej smakują właśnie te nieduże. Mogą być te zielone i  te żółte, albo te okrągłe jak piłeczki do tenisa. Im mniejsze, tym są smaczniejsze. Jeżeli macie możliwość, użyjcie malinowych pomidorów, ich słodki miąższ rozpłynie się w trakcie pieczenia w smakowity sos. Polecam na letni obiad lub obiadokolację.



Faszerowane cukinie

3 niezbyt duże cukinie
200 g kurek
2 duże malinowe pomidory, sparzone i obrane ze skóry
1 cebula
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
50 g sera feta
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
2 łyżki masła
2 łyżki i 1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 szklanka kaszy jęczmiennej lub gryczanej (obie kasze doskonale sprawdzą się w tym przepisie)
2 żółtka


  • kurki wrzucić do wrzątku na 1 minutę i odsączyć na sicie. Większe grzyby można przekroić na 2 lub 4 części,
  • 1 szklankę kaszy ugotować na sypko w 1,5 szklanki wody, dodając ½ łyżeczki soli i 1 łyżeczkę oleju,
  • cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połowę i wyciąć środki nożem lub wydrążyć łyżeczką. Wycięty miąższ posiekać na małe kawałki,
  • na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać kurki i 1 łyżkę masła - poddusić chwilę,
  • następnie dodać miąższ z cukinii i jeszcze chwilę smażyć. Na koniec dodać kaszę, posolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dodać szczypiorek i koperek całość dobrze wymieszać. Do lekko przestudzonego farszu dodać 2 żółtka i całość jeszcze raz wymieszać,
  • pomidory pokroić na kawałki i poddusić krótko na oddzielnej patelni lub w rondlu, posolić, dodać roztarty czosnek, 1 łyżkę oleju i świeżo zmielony pieprz,
  • piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu, do nagrzanego piekarnika wstawić na 10 minut wydrążone cukinie bez farszu,
  • wyjąć podpieczone cukinie, wypełnić farszem, ułożyć w żaroodpornej formie lub blasze, na wierzchu ułożyć po kilka kawałków pomidorów. Resztą pomidorów i soku pomidorowego obłożyć cukinie w formie, dodając 3-4 łyżki wody,
  • wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec 25 minut. Po 25 minutach wyjąć, posypać wierzch pokruszonym serem feta i wstawić jeszcze na 10 minut. Podawać gorące.
















1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.