Tarta z kremem jagodowym. Kruchy spód i pyszny jagodowy krem. Sezon na świeże jagody trwa krótko, ale poza sezonem mrożone owoce są łatwo dostępne. Wykonanie ciasta nie jest trudne, a po całkowitym wystudzeniu krem ładnie zastyga i dobrze się kroi. Tarta najlepiej smakuje dobrze schłodzona prosto z lodówki.
składniki na spód:
250 g mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
100 g masła w temperaturze pokojowej
2-3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
krem jagodowy:
150 g mrożonych jagód
2 jajka
4 łyżki cukru
250 g mascarpone
- połączyć i wymieszać wszystkie składniki na spód, utoczyć kulę, następnie ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić ciasto w formie do zamrażarki na 1/2 godziny,
- nagrzać piekarnik do 220 stopni C bez termoobiegu, wstawić ciasto wyjęte prosto z zamrażalnika i piec 15 minut.
- w czasie kiedy podpiekamy spód przygotować krem jagodowy: wszystkie składniki kremu włożyć do miski i zmiksować blenderem. 1 łyżkę jagód można odłożyć do dekoracji wierzchu,
- wyjąć ciasto i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Wlać krem na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na 30 minut. W połowie pieczenia obniżyć temperaturę do 120 stopni C,
- wyjąć i wystudzić tartę. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona w lodówce. Przed podaniem posypać mrożonymi jagodami.
Wygląda fantastycznie, krem ma obłędny kolor :)
OdpowiedzUsuń