Czekoladowa rolada całkowicie bezglutenowa czyli kolejny udany wypiek bez mąki. Wypełniona lekkim krem z jogurtu i mascarpone oraz świeżymi sezonowymi owocami. Czekoladowy biszkopt jest rewelacyjny w smaku, na tym, że nie ma w nim mąki tylko zyskuje. Roladę można po przygotowaniu zamrozić i podawać jako mrożony deser. W czasie upałów tą wersję zdecydowanie polecam. Wystarczy wyjąć ją wyjąć z zamrażalnika 1 godzinę przed podaniem, a w czasie naprawdę dużych upałów nawet po 15 minutach można ją bez problemów pokroić.
Czekoladowa rolada z kremem i owocami
składniki na czekoladowy biszkopt bez mąki:
6 jajek
5 łyżek cukru
50 g zmielonych migdałów
170 g dobrej gorzkiej czekolady
składniki na krem i przełożenie:
250 g mascarpone
1 duży jogurt grecki (ok.330-370 g w zależności od producenta). Jogurt przekładamy na sitko wyłożone gazą i wstawiamy do lodówki do odsączenia przynajmniej na kilka godzin. Można to zrobić dzień wcześniej i zostawić jogurt w lodówce do czasu przygotowania kremu
1 łyżka czubata cukru pudru3/4 szklanki malin
3/4 szklanki borówki amerykańskiej lub jagód
cukier puder do posypania
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,
- białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając,
- dodać kolejno żółtka, nadal ubijając, a następnie roztopioną czekoladę. Czekolada powinna być przestudzona - nie gorąca, a na tyle ciepła żeby była jeszcze płynna,
- na koniec dodać zmielone migdały i całość wymieszać do połączenia się składników, Można to zrobić mikserem, żeby migdały i czekolada dobrze połączyła się z jajkami. Nie należy się przejmować, że po dodaniu czekolady i wymieszaniu całości piana nieco opadnie, ciasto i tak wychodzi rewelacyjne,
- piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu. Blachę o wymiarach 20cmx30cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto na papier, wyrównać wierzch łyżką,
- wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut,
- wyjąć biszkopt z piekarnika i przestudzić. Na blacie kuchennym ułożyć czystą lnianą ściereczkę. Blachę odwrócić do góry dnem i wyłożyć ciasto na ściereczkę. Delikatnie, żeby nie uszkodzić ciasta zdjąć papier i zwinąć roladę razem z ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do wystudzenia,
- przygotować krem: wymieszać odsączony jogurt, mascarpone i cukier do połączenia się składników, do czasu użycia przechowywać w lodówce,
- wystudzony biszkopt wyjąć ze ściereczki, rozchylić brzegi i nałożyć połowę kremu, posypać owocami i nałożyć drugą połowę kremu. Zawinąć roladę dociskając boki. Wierzch posypać cukrem pudrem,
- przed podaniem roladę schłodzić 2-3 godziny w lodówce. W czasie upału roladę można wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny lub całkowicie zamrozić i wyjąć 1 godzinę przed podaniem, żeby nie było problemów z pokrojeniem jej na kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.