poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Kruche zajączki wielkanocne


Kruche ciastka na Wielkanoc w kształcie zajączków. Bardzo dobry przepis jeżeli chcemy wycinać z niego precyzyjne formy, ponieważ ciasto nie zawiera w swoim składzie proszku do pieczenia, dzięki czemu ciastka mają idealny kształt po upieczeniu. Ciastka są kruche, ale nie aż tak, żeby łamały się w trakcie lukrowania.

Kruche ciastka - zajączki wielkanocne

składniki na około 30 szt. zajączków:
400 g mąki pszennej 
150 g cukru pudru
200 g masła
1 jajko
1 żółtko (białko zostawiamy do przygotowania lukru)
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego

składniki na lukier:
1 białko jajka
1/2 szklanki cukru pudru 
  • wszystkie składniki mieszamy, aż się połączą i powstanie plastyczne kruche ciasto, które formujemy w wałek i wkładamy na około pół godziny do lodówki,
  • schłodzone ciasto kroimy na grube plastry i wałkujemy na grubość ok. 3 mm na stolicy podsypanej mąką. Foremką wykrawamy zajączki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
  • piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C bez termoobiegu i pieczemy ok.15 minut do lekkiego zezłocenia.
  • przygotowanie lukru: ubijamy białko na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy. Gotowe. Nakładamy pędzelkiem na ostudzone ciastka.

2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.