Babka czekoladowa ucierana. Bardzo proste w przygotowaniu i smaczne ciasto z wilgotnym wnętrzem. Z podanych niżej proporcji wychodzi mała babka. Jeżeli chcemy upiec ciasto w większej formie należy podwoić ilość składników. Wierzch oblewamy czekoladą i gotowe.
Babka czekoladowa
składniki:
wszystkie składniki powinny zostać wcześniej wyjęte z lodówki i mieć tę samą temperaturę
125 g masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka z czubkiem mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
polewa czekoladowa:
100 g ciemnej czekolady gorzkiej lub deserowej
50 ml śmietany kremowej 30%
- masło z cukrem utrzeć na białą i puszystą masę – najlepiej przy pomocy miksera,
- dodać kolejno po jednym jajku, cały czas miksując. Na tym etapie ciasto może się zwarzyć, ale nie ma to żadnego wpływu na końcowy efekt wyrabiania i pieczenia ciasta,
- czekoladę roztopić, dodać do ubitej masy i całość dobrze zmiksować,
- suche składniki wymieszać w oddzielnej misce i dodać w trzech porcjach do ubitych jajek z masłem i czekoladą na zmianę z mlekiem – można ciasto mieszać mikserem na wolnych obrotach. Na tym etapie ciasta nie ucieramy już tylko delikatnie mieszamy,
- piekarnik nagrzać do 170 stopni bez termoobiegu,
- formę do babki wysmarować masłem i obsypać bułka tartą. Ciasto wyłożyć do formy, powinno sięgać mniej więcej do 2/3 wysokości (objętości) formy,
- wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut, aż babka ładnie wyrośnie. Można sprawdzić czy środek jest upieczony wbijając patyczek lub wykałaczkę w ciasto – powinien być suchy),
- upieczoną babkę wyjąć z formy zanim ostygnie i postawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Gdyby były problemy z wyjęciem babki z formy, nakryć na kilka minut babkę w formie złożoną ściereczką lub rękawicami kuchennymi, żeby się odparowała i wtedy ponownie spróbować ją wyjąć,
- przygotować polewę – czekoladę rozpuścić ze śmietaną w misce umieszczonej na parze i polać całkowicie wystudzoną babkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.