Tarta gryczana ze szpinakiem, botwinką i jajkiem
gryczany spód:
200 g mąki gryczanej plus mąka do posypania stolnicy
1/4 łyżeczki soli
100 g masła lub oleju kokosowego
50 ml zimnej wody
wypełnienie:
1 mały jogurt naturalny lub kwaśna śmietana (150-180 g)
1 łyżka musztardy
100 g białego serka naturalnego
1 ząbek czosnku
3 jajka
1 jajko ugotowane na twardo
100 g szpinaku blanszowanego na patelni z solą i rozgniecionym ząbkiem czosnku
1/2 pęczka botwinki
sól, świeżo zmielony pieprz
- wszystkie składniki na spód mieszamy, aż się połączą i powstanie plastyczne kruche ciasto, które formujemy w kulę,
- ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką gryczaną na grubość ok. 1 cm i wykładamy nim formę do tarty wysmarowaną masłem. Nakłuwamy spód w kilku miejscach widelcem i na czas nagrzewania się piekarnika wstawiamy go do zamrażarki,
- piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu, wstawiamy spód do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut,
- w czasie podpiekania spodu przygotowujemy wypełnienie: jajko kroimy na plastry, szpinak blanszujemy na patelni z 1 łyżką oliwy, rozgniecionym ząbkiem czosnku i solą. Botwinkę siekamy na nieduże kawałki. Przygotowujemy masę jajeczną: miksujemy jogurt, serek, jajka, musztardę, solimy do smaku i dodajemy świeżo zmielony pieprz,
- wyjmujemy podpieczony spód z piekarnika - piekarnika nie wyłączamy. wykładamy szpinak i botwinkę na gryczany spód, zalewamy masą jajeczną, układamy pokrojone jajko.
- wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20 minut. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.