Piersi z kurczaka w szynce parmeńskiej zawinięte na zielonych szparagach w sosie śmietanowo - musztardowym. Zamiast szynki można użyć cieniutkich plastrów boczku, ale jeżeli boczek nie będzie mocno słony do przyprawienia mięsa należy użyć nieco soli. Szparagów nie gotujemy, tylko blanszujemy dzięki czemu pozostaną chrupkie i soczyście zielone.
składniki na 9 rolad:
1 pęczek szparagów ok. 18 szt.
3 pojedyncze piersi z kurczaka
9 plasterków szynki parmeńskiej
2 łyżki musztardy miodowej
rozmaryn (świeży lub suszony)
3 ząbki czosnku (obrane i roztarte lub rozgniecione)
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka oleju lub masła klarowanego
sos musztardowo - śmietanowy:
50 ml śmietany kremowej 30 %
1 czubata łyżka musztardy miodowej lub francuskiej gruboziarnistej (może być też musztarda miodowa plus łyżeczka suszonej gorczycy)
świeżo zmielony pieprz
- każdą pierś z kurczaka podzielić wzdłuż na trzy części, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć czosnkiem, posmarować musztardą i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem. Ponieważ szynka jest mocno słona, piersi nie solimy.
- szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce (szparagi same wiedzą gdzie się złamać). Zagotować wodę w garnku (dobrać taki garnek, żeby zmieściły się szparagi), włożyć szparagi na 1 minutę, wyjąć i wrzucić na 2-3 minuty do zimnej wody. Wyjąć szparagi z wody i odsączyć. Po odsączeniu posmarować olejem lub roztopionym masłem.
- Układać kolejno plaster szynki, na plastrze szynki ułożyć przygotowany kawałek piersi, dwa-trzy szparagi i ciasno zawinąć – spinanie nie jest potrzebne – w trakcie pieczenia szynka dociągnie i zespoli całość. Gotowe rolady ułożyć w naczyniu żaroodpornym
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C bez termoobiegu, wstawić naczynie z roladami i piec 30 minut. Po 30 minutach wlać pomiędzy rolady sos musztardowo - śmietanowy i zapiekać jeszcze 10 minut (można włączyć opcję grill).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.