Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim. Danie przygotowujemy etapami; najpierw robimy sos holenderski, który do czasu podania trzymamy w cieple i pod przykryciem, następnie bardzo krótko obgotowujemy szparagi i na końcu przygotowujemy jajka w koszulce lub w wersji ekspresowej jajka sadzone na maśle klarowanym. Danie jest proste, ale warte każdej spędzonej przy nim minuty, polecam je zrobić choć raz w sezonie szparagowym.
Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
składniki:
6-7 szparagów na osobę
1 jajko na osobę
posiekany szczypiorek
sól
składniki na sos holenderski:
1 łyżeczka białego octu winnego
2 łyżki wody
2 żółtka
100 g masła
sól
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki białego pieprzu
- przygotowujemy sos holenderski: w rondelku gotujemy ocet winny z 2 łyżkami wody i pieprzem, tak żeby połowa wody odparowała (trwa to kilka minut) i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy żółtka i mieszamy trzepaczką, stawiamy rondel na niewielkim ogniu i cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje i będzie gładki, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy zimne masło i mieszamy aż się rozpuści cały czas podgrzewając. Na koniec doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Można również dodać łyżkę musztardy. Do czasu podania sos przechowujemy w cieple i pod przykryciem.
- szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce (szparagi same wiedzą gdzie się złamać). Zagotowujemy osoloną wodę w garnku, wkładamy szparagi na 2-3 minuty, wyjmujemy i odsączamy. Układamy na talerzach.
- przygotowujemy jajka w koszulkach wg przepisu tutaj lub po prostu jajka sadzone i układamy na szparagach. Polewamy ciepłym sosem holenderskim i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Wygląda smacznie ;-)
OdpowiedzUsuń