Zmysłowy sernik z malinami. Zapewniam, że działa na wszystkie zmysły i niewielu jest odpornych na jego oddziaływanie. Spód owsiano - kokosowy bez dodatku pszenicy do tego kremowy, czekoladowy sernik, kisiel z konfiturą malinową, a wszystko przykryte warstwą gorzkiej czekolady. Można podawać z mrożonymi malinami – pasują idealnie. Jeżeli nie lubicie kokosu można go zastąpić mąką ryżową w tej samej ilości.
Sernik czekoladowy z malinami
składniki na spód:
150 g zmielonych płatków owsianych
100 g wiórków kokosowych
1 jajko
70 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
szczypta soli
masa serowa:
1 kg sera na serniki lub 1 kg twarogu zmielonego i zmiksowanego ze 100 ml śmietany kremowej 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
5 jajek
kisiel malinowy:
1 mały błyskawiczny kisiel malinowy na 175 ml wody
1/2 szklanki konfitury malinowej
kilkanaście malin (mrożonych lub świeżych)
polewa czekoladowa:
50 ml śmietany 30%
2 łyżki ciemnego kakao
100 g ciemnej gorzkiej czekolady
do podania: mrożone lub świeże maliny
- przygotować spód: suche składniki wymieszać w misce, dodać sól, cukier i roztopione masło. Wszystko wymieszać, wyłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie ugnieść. Wstawić spód do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut.
- przygotować kisiel malinowy: zagotować 100 ml (mniej niż podano na opakowaniu kisielu) wody w kubku, wsypać kisiel, wymieszać aż się rozpuści i zgęstnieje. Do ciepłego kisielu dodać konfiturę i wymieszać.
- przygotować masę serową: do misy miksera włożyć ser, mascarpone i mąkę ziemniaczaną. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec dodać roztopioną na parze czekoladę, cukier, kakao i całość wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód. Na masie serowej ułożyć w odstępach po łyżeczce przygotowanego kisielu malinowego, do każdej nałożonej porcji wcisnąć jedną malinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 min. po czym obniżyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 90 minut. Sernik wyjąć i wystudzić. Z całkowicie wystudzonego sernika zdjąć obręcz po obkrojeniu wcześniej nożem brzegów.
- przygotować polewę czekoladową: śmietanę i kakao podgrzać w misce na parze razem z połamaną na kostki czekoladą, mieszać od czasu do czasu aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną. Wyłożyć na wierzch wystudzonego sernika i odstawić do stężenia.
- sernik przed podaniem dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc w lodówce. Przed podaniem wierzch posypać malinami.
Czy mogłabym spytać o konsystecję tego sernika? Jest taki bardziej zbity jak typowy sernik czy piankowy jak mus albo krem?
OdpowiedzUsuńsernik nie jest piankowy - ma konsystencję jak sernik nowojorski - jest bardziej zbity ale jednocześnie kremowy
Usuń