czwartek, 2 kwietnia 2015

Tarta gryczana z pomidorami i mozzarellą


Wytrawna tarta na spodzie wykonanym tylko z gryczanej mąki. W przepisie można użyć gotowej mąki gryczanej lub jeżeli mamy młynek do zbóż, zmielonej własnoręcznie z niepalonej kaszy gryczanej. Jeżeli używamy mąki gryczanej kupionej w sklepie, a nie własnoręcznie zmielonej, może się zdarzyć, że ilość wody podana w przepisie będzie za duża, dlatego wtedy wodę dodajemy stopniowo, po łyżce, do momentu otrzymania plastycznego, kruchego ciasta. Mąka własnoręcznie zmielona z niepalonej kaszy gryczanej jest bardziej higroskopijna.

Tarta gryczana z pomidorami koktajlowymi i mozzarellą

składniki na gryczany spód:

200 g mąki gryczanej plus mąka do posypania stolnicy
1/2 łyżeczki soli
100 g masła lub oleju kokosowego

50 ml zimnej wody 

wypełnienie:
1 mały jogurt naturalny (150-180 g)
3 suszone pomidory w oleju
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
1 żółtko
1 mozzarella 
kilkanaście pomidorków koktajlowych
kilka czarnych oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz
  • wszystkie składniki na spód mieszamy, aż się połączą i powstanie plastyczne kruche ciasto, które formujemy w kulę,
  • ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką gryczaną na grubość ok. 1 cm i wykładamy nim formę do tarty wysmarowaną masłem. Nakłuwamy spód w kilku miejscach widelcem i na czas nagrzewania się piekarnika wstawiamy go do zamrażarki,
  • piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu, wstawiamy spód do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut,
  • w czasie podpiekania spodu przygotowujemy wypełnienie: mozzarellę kroimy na plastry, oliwki przekrawamy na połowę. Pomidorki myjemy, przekrawamy na połowę. Ząbek czosnku rozgniatamy z 2 łyżkami oliwy (może być oliwa spod pomidorów) i smarujemy pomidorki, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • wyjmujemy podpieczony spód z piekarnika - piekarnika nie wyłączamy. W naczyniu mieszamy jogurt z rozgniecionym ząbkiem czosnku, suszonymi pomidorami pokrojonymi w kostkę, żółtkiem i posiekanym szczypiorkiem. Solimy do smaku i dodajemy świeżo zmielony pieprz. Wykładamy masę na gryczany spód, układamy plasterki mozzarelli, pomidory i oliwki,
  • wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20 minut. Podajemy na ciepło.

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.