czwartek, 9 kwietnia 2015

Tarta gryczana ze szpinakiem, botwinką i jajkiem


Kolejna wytrawna tarta na 100% gryczanym spodzie. Bardzo polecam ten spód. Jest pysznie kruchy, dobrze się wałkuje. Nawet jeżeli przy wkładaniu do formy ciasto nieco się porwie, bez problemu można je już po włożeniu posklejać.Wypełnieni można dowolnie modyfikować wg uznania i własnych smaków. Przypominam uwagę z poprzedniej tarty na gryczanym spodzie: w przepisie można użyć gotowej mąki gryczanej lub jeżeli mamy młynek do zbóż, zmielonej własnoręcznie z niepalonej kaszy gryczanej. Jeżeli używamy mąki gryczanej kupionej w sklepie, a nie własnoręcznie zmielonej, może się zdarzyć, że ilość wody podana w przepisie będzie za duża, dlatego wtedy wodę dodajemy stopniowo, po łyżce, do momentu otrzymania plastycznego, kruchego ciasta. Mąka własnoręcznie zmielona z niepalonej kaszy gryczanej jest bardziej higroskopijna.



Tarta gryczana ze szpinakiem, botwinką i jajkiem
 
gryczany spód:


200 g mąki gryczanej plus mąka do posypania stolnicy
1/4 łyżeczki soli
100 g masła lub oleju kokosowego

50 ml zimnej wody 

wypełnienie:

1 mały jogurt naturalny lub kwaśna śmietana (150-180 g)
1 łyżka musztardy 
100 g białego serka naturalnego
1 ząbek czosnku
3 jajka
1 jajko ugotowane na twardo
100 g szpinaku blanszowanego na patelni z solą i rozgniecionym ząbkiem czosnku
1/2 pęczka botwinki
sól, świeżo zmielony pieprz
  • wszystkie składniki na spód mieszamy, aż się połączą i powstanie plastyczne kruche ciasto, które formujemy w kulę,
  • ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką gryczaną na grubość ok. 1 cm i wykładamy nim formę do tarty wysmarowaną masłem. Nakłuwamy spód w kilku miejscach widelcem i na czas nagrzewania się piekarnika wstawiamy go do zamrażarki,
  • piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu, wstawiamy spód do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut,
  • w czasie podpiekania spodu przygotowujemy wypełnienie: jajko kroimy na plastry, szpinak blanszujemy na patelni z 1 łyżką oliwy, rozgniecionym ząbkiem czosnku i solą. Botwinkę siekamy na nieduże kawałki. Przygotowujemy masę jajeczną: miksujemy jogurt, serek, jajka, musztardę, solimy do smaku i dodajemy świeżo zmielony pieprz,
  • wyjmujemy podpieczony spód z piekarnika - piekarnika nie wyłączamy. wykładamy szpinak i botwinkę na gryczany spód, zalewamy masą jajeczną, układamy pokrojone jajko.
  • wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20 minut. Podajemy na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz