Klasyka, ale jakże smaczna. Faszerowane jajka w skorupkach z migdałami. Prosta i efektowna przekąska nie tylko na Wielkanoc. Smakują zarówno na ciepło zaraz po usmażeniu jak i na zimno. Przepis wg Magdy Gessler
Jajka faszerowane w skorupkach z migdałami
składniki na farsz:
6 jajek ugotowanych na twardo
1 cebula zwykła lub 2 cebule szalotki
1 łyżka czubata gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
1 łyżka posiekanej dymki
sól i świeżo zmielony pieprz
do obtoczenia i smażenia:
50 g płatków migdałowych
olej lub klarowane masło do smażenia
- ugotowane i wystudzone jajka przekroić razem ze skorupką na połowę. Czynność tę należy wykonać ostrym nożem i zdecydowanym ruchem. Uważać, żeby jak najmniej uszkodzić skorupki,
- przy pomocy łyżeczki wyjąć połówki jajek ze skorupek i posiekać w drobną kostkę lub zetrzeć jajka na tarce o grubych oczkach,
- wymieszać wszystkie składniki farszu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- przy pomocy łyżeczki napełnić skorupki farszem, delikatnie ugnieść zawartość, ale tak aby nie uszkodzić skorupek,
- wierzch posypać płatkami migdałowymi lekko je dociskając,
- rozgrzać tłuszcz na patelni i ułożyć jajka migdałami do spodu. Smażyć 2-3 minuty, aż migdały się zrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.