poniedziałek, 23 marca 2015

Kieszenie z kurczaka z czarnym ryżem


Kieszenie z piersi kurczaka nadziewane czarnym ryżem z suszonymi pomidorami. Jeżeli ryż namoczymy przed gotowaniem, przygotowanie obiadu nie zajmie dużo czasu, np. rano przed wyjściem do pracy zalewamy ryż zimną wodą, a po powrocie gotujemy i przygotowujemy resztę składników. Gotujemy go w wodzie, w której się moczył. Ryż po ugotowaniu nie traci koloru - ma piękny fioletowo-czarny kolor i orzechowy aromat. Ziarna nie rozpadają się i są lekko kleiste. Jeżeli ryżu nie namoczymy wcześniej jego gotowanie zajmie około godziny. 

Kieszenie z kurczaka z czarnym ryżem

składniki:


½ szklanki czarnego ryżu
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki musztardy miodowej
3 suszone pomidory w oliwie
2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
3 pojedyncze piersi z kurczaka
sól i świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki


składniki na sos:

1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
  • piersi z kurczaka umyć w zimnej wodzie, oczyścić z błonek i chrząstek. Przy pomocy ostrego noża naciąć je zaczynając od grubszego końca wzdłuż – ale nie do końca, tak żeby utworzyła się w mięsie kieszeń,
  • mięso posypać świeżo zmielonym pieprzem i odrobinę posolić, ale nie za dużo – później używamy do doprawienia sosu sojowego, który też jest słony – ewentualnie solenie można pominąć,
  • wnętrze każdej kieszonki posmarować łyżeczką musztardy i odstawić w chłodne miejsce na czas przygotowania nadzienia,
  • czarny ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu – trwa to dość długo bo około godziny. Najszybciej ugotować czarny ryż namaczając go wcześniej w zimnej wodzie przez noc lub przez minimum 8 godzin, wtedy gotowanie będzie trwało 15-20 minut, a ryż będzie idealnie miękki. Gotujemy w proporcji 1:2 (na ½ szklanki ryżu 1 szklanka wody)
  • na patelni rozgrzać oliwę spod pomidorów, wrzucić posiekaną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku - smażyć chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodać ugotowany ryż, pokrojone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszać. 
  • kieszenie z kurczaka napełnić ryżem i ułożyć w formie do zapiekania posmarowanej odrobiną oliwy, 
  • składniki na sos wymieszać i całość polać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C bez termoobiegu. Piec 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.