Pyszne trufle daktylowe, obsypane z wierzchu mieszanką mielonych ziaren lnu, migdałów i słonecznika. Jeżeli zamiast masła użyjemy oleju kokosowego – będą 100% roślinne. Zamiast miodu można użyć innego środka słodzącego, który preferujecie. Bez problemu przechowają się do kilku dni w lodówce. Można je podawać jako samodzielny deser lub użyć do dekoracji tortu lub deseru.
Trufle daktylowe
składniki na trufle – z podanych składników wychodzi ok.20 szt.
25 szt. suszonych daktyli
100 g migdałów
100 g migdałów
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju kokosowego lub masła
2 łyżki kakao w proszku
1 łyżka oleju kokosowego lub masła
2 łyżki kakao w proszku
szczypta soli
do obtoczenia trufli:
do obtoczenia trufli:
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka mielonych migdałów
1 łyżka zmielonych ziaren słonecznika
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka kakao w proszku
- z daktyli usunąć pestki, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i wystudzić.
- daktyle i migdały rozdrobnić w pojemniku blendera.
- dodać miód, olej kokosowy lub masło, sól i kakao. Całość zmiksować, aż składniki dobrze się połączą.
- wymieszać w misce składniki do obtoczenia trufli.
- łyżeczką nabierać porcje masy daktylowej o wielkości małych orzechów włoskich, kłaść do miski z
- suchymi składnikami do obtoczenia i formować okrągłe kulki.
- trufle do czasu podania najlepiej przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
pyszne trufle!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne trufelki :)
OdpowiedzUsuńZawsze, kiedy je robię trzymam zapas w zamrażarce. To nieoceniona pomoc na nagłą ochotę na coś słodkiego! ;)
OdpowiedzUsuń