sobota, 7 marca 2015

Galaretka z grejpfruta



Pyszna galaretka z miąższem grejpfruta na bazie różowego frugo. Do przygotowania w kilkanaście minut. Potrzebuje jedynie czasu, żeby ostygnąć i stężeć. Galaretki nie trzeba dosładzać, wystarczy cukier zawarty w napoju. Smacznego:)



Galaretka z grejpfruta i frugo

dla dwóch osób:

1 grejpfrut 
1 różowe frugo 250 ml
3 płaskie łyżeczki żelatyny

  • grejpfruta obrać ze skóry i albedo - zostawić sam miąższ i sok, który wycieknie w trakcie obierania,
  • frugo wlać do rondelka, wsypać żelatynę i odstawić na 3-4 minuty aż żelatyna spęcznieje,
  • postawić rondel na palniku i podgrzewać cały czas mieszając do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie wolno żelatyny zagotować,
  • dodać przygotowany miąższ grejpfruta wraz z sokiem i całość wymieszać, Nałożyć do salaterek i odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.