Deser w barwach jesieni. Złoty karmel, żółte banany, lekko złocone płatki migdałów. Efektowny i zmysłowy deser do przygotowania w bardzo krótkim czasie. Polecam na długie jesienne wieczory przy blasku ognia w kominku lub przy płomieniach świec.
Karmelizowane banany z lodami waniliowymi
składniki:
1 łyżka cukru
1 banan (lepiej mniej dojrzały)
2 łyżki soku z cytryny
do podania:
lody waniliowe
uprażone płatki migdałów
wykonanie:
- rozgrzać małą patelnię, wsypać cukier i rozprowadzić go po całej patelni, podgrzewać do czasu aż cukier się całkowicie rozpuści – absolutnie nie wolno w trakcie tej czynności mieszać cukru. Na patelni powstanie bursztynowy karmel.
- banany obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na połowę, położyć na patelni z karmelem i smażyć przez ok. 1-2 minuty, aż banany się zrumienią i przewrócić na drugą stronę, smażyć na drugiej stronie również 1-2 minuty. Skropić sokiem z cytryny i smażyć jeszcze po 1-2 minuty z każdej strony minuty skrapiając sokiem z cytryny. Podawać z gałką lodów waniliowych i uprażonymi płatkami migdałowymi. Deser jest bardziej dekoracyjny jeżeli bananów nie obierzemy ze skóry, ale do tego celu nadają się banany z upraw ekologicznych.
- Uwaga! Gotowy karmel jest bardzo gorący i wszystkie czynności przy nim należy wykonywać bardzo ostrożnie!
Prosty, a jednocześnie naprawdę wyśmienity deser :)
OdpowiedzUsuńpyszne mmm
OdpowiedzUsuńwersja z czekoladą równie smakowita