Na pożegnanie sezonu śliwkowego: tarta ze śliwkami na bezglutenowym spodzie z orzechów laskowych i płatków owsianych. Do przygotowania spodu najlepiej użyć świeżych orzechów laskowych z tego sezonu. Bardzo prosty przepis, a smak zachwyca. Polecam na długie jesienne wieczory.
Tarta ze śliwkami
składniki na spód:
100 g zmielonych orzechów laskowych
150 g zmielonych płatków owsianych
szczypta soli
3 łyżki miodu
100 g masła
nadzienie:
500 g śliwek
100 ml jogurtu naturalnego
50 g cukru pudru
1 duże jajko
składniki na spód:
100 g zmielonych orzechów laskowych
150 g zmielonych płatków owsianych
szczypta soli
3 łyżki miodu
100 g masła
nadzienie:
500 g śliwek
100 ml jogurtu naturalnego
50 g cukru pudru
1 duże jajko
- wszystkie składniki na spód włożyć do miski i dobrze wymieszać do połączenia się składników.
- kulę z ciasta nieznacznie rozpłaszczyć, ułożyć na formie do tarty i dalej rozpłaszczać ciasto przy pomocy spodniej strony łyżki, dociskając do formy.
- piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu. Na czas nagrzewania się piekarnika wstawić formę z ciastem do zamrażarki. Wstawić spód do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut.
- w międzyczasie przygotować nadzienie: śliwki przekroić na połówki i wyjąć pestki. Jogurt wymieszać z roztrzepanym jajkiem i cukrem.
- wyjąć podpieczony spód z piekarnika i wylać na niego przygotowaną masę. Ułożyć na wierzchu śliwki, Wstawić ponownie do piekarnika i piec 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.