Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym, podsmażane i zapiekane w piekarniku. Danie można przygotować również z mrożonych grzybów. Mrożone grzyby dodajemy w całości bez rozmrażania bezpośrednio przed wstawieniem polędwiczek do piekarnika. Serwujemy z gotowanym ryżem czerwonym lub białym.
Polędwiczki w sosie borowikowym
składniki:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
1 mała polędwiczka wieprzowa (ok. 300-400 g)
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
2 średnie borowiki szlachetne
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżka kuleczek zielonego pieprzu
1/3 szklanki gorącej wody
1 łyżka sosu sojowego
1/4 szklanki śmietany kremowej 30%
składniki:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
1 mała polędwiczka wieprzowa (ok. 300-400 g)
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
2 średnie borowiki szlachetne
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżka kuleczek zielonego pieprzu
1/3 szklanki gorącej wody
1 łyżka sosu sojowego
1/4 szklanki śmietany kremowej 30%
kilka gałązek natki pietruszki
wykonanie:
wykonanie:
- cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni na maśle z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,
- polędwiczkę pokroić na ok. 1 cm, plastry. doprawić je solą, pieprzem, czerwoną papryką, posmarować musztardą i obsmażyć na złoty kolor z dwóch stron na patelni z zeszkloną wcześniej cebulą,
- następnie dodać tymianek, pokrojone borowiki i zielony pieprz i wlać gorącą wodę z sosem,
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut. Pod koniec pieczenia wlać śmietanę i posypać danie zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.