Smaczna alternatywa dla miłośników wszelkiego rodzaju placków ziemniaczanych. Warzywa należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać i smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu - oleju lub maśle klarowanym.
Placki warzywne
składniki:
70 dag ziemniaków
3 marchewki
2 małe cebule
2 jajka
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, świeżo zmielony pieprz
wykonanie:
- ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- cebulę pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać.
- warzywa wymieszać, dodać zmiażdżony czosnek, jajka, mąkę, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- nakładać łyżką niewielkie porcje na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron.
Długo szukałam przepisu na takie warzywne placki, bo powiem szczerze, że klasyczne z ziemniaków mi się znudziły. Dzięki! :)
OdpowiedzUsuń