Pyszna pizza na cienkim i chrupiącym spodzie. Dobór proporcji ciasta powoduje, że nawet w domowym piekarniku, który nie osiąga tak wysokiej temperatury jak piece w pizzerii, otrzymujemy naprawdę znakomity smak. Z nadzieniem możemy eksperymentować wg upodobań. Smacznego!
Ciasto na 2 średnie pizze:
300 g mąki pszennej typ 550
100 g mąki pszennej
krupczatki
1/2 łyżeczki soli
250 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
250 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
Wsypać do miski obie mąki, dodać sól,
wymieszać łyżką. Zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać
ciepłą wodą. Temperatura wody jest bardzo istotna. Woda nie może być gorąca,
powinna być lekko ciepła, cieplejsza od temperatury dłoni.
Odstawić na kilkanaście minut. Drożdże powinny się
spienić. Wyrobić gładkie ciasto robotem lub ręcznie, na sam koniec wyrabiania
dodać 2 łyżki oliwy, która ułatwi oddzielenie ciasta od dłoni lub miski robota.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Ponadto:
sos z tego przepisu
250 g pomidorków
koktajlowych
czarne oliwki (ilość wg
upodobań)
20 dag żółtego sera
1 łyżeczka suszonego
oregano lub kilka gałązek świeżego
o proszę, nigdy nie przypuszczałam,że dodanie mąki krupczatki do pizzy jest możliwe :)
OdpowiedzUsuńJa też. Do czasu, aż to zrobiłam.
OdpowiedzUsuń