Kulebiak to danie niewątpliwie
słowiańskie, z nadzieniem mięsnym lub z kapusty. Dziś lekka wersja kulebiaka w
cienkim chrupiącym, cieście drożdżowym z bardzo prostym nadzieniem ze szpinaku, sera feta i oliwek.
Kulebiak można serwować w towarzystwie
czerwonego barszczu lub w innym ulubionym towarzystwie.
Kulebiak ze szpinakiem, serem feta i oliwkami.
z podanej
poniżej ilości ciasta i nadzienia wychodzą 2 szt.
Ciasto:
500 g mąki
1 łyżeczka
soli
1 szklanka
mleka
1 jajko
1 paczka
drożdży instant (na 500 g mąki)
3 łyżki masła
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać do mąki, lekko zamieszać, odstawić na 15 min. Po tym czasie, dodać jajko i rozpuszczone, przestudzone masło. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić na ½ godz. do wyrośnięcia.
Ciasto
podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na cienki prostokąt. Na środku
nałożyć nadzienie wg poniższych wskazówek. Boki ponacinać w paski szerokości
ok. 2 cm. Zapleść warkocz. Posmarować wierzch resztą roztrzepanego jajka z oliwą
i przyprawami. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 30 min do
zrumienienia. Pod koniec pieczenia można włączyć termo-obieg.
Nadzienie:
150 g świeżego
szpinaku baby
1 czerwona cebula
1 jajko
3 łyżki oliwy
2 ząbki
czosnku
20 dag sera
feta
czarne oliwki
sól, świeżo
zmielony pieprz
Jajko
roztrzepać, dodać oliwę, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz, wymieszać.
Mmmm ale smakowite . ;)
OdpowiedzUsuń