Ciasto zwane styropianem - tu w wersji dalmatyńczyk. Kruche ciasto, delikatny krem śmietankowy z dodatkiem wiśni, w smaku przypomina bardzo lekki sernik. Można użyć również innych owoców pod warunkiem, że nie będą zbyt wodniste. Z podanych proporcji wychodzi naprawdę duże ciasto, najlepiej piec w formie 20 x 30 cm - w mniejszej może się nie zmieścić.
ciasto kruche
składniki odmierzamy szklanką o pojemności 250 ml
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
250 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
Wszystkie składniki wyrobić do konsystencji kruszonki, odstawić do lodówki.
masa śmietankowa
5 białek
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki cukru
1200 g śmietany kwaśnej 18%
2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać proszek budyniowy i wymieszać. Na końcu dodać śmietanę i delikatnie wymieszać.
dodatkowo
ok. 1/2 kg wiśni. Jeżeli używamy mrożonych wiśni, należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć na sicie.
Na blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć połowę ciasta kruchego, wylać masę śmietankową, na wierzch rozłożyć wiśnie i posypać drugą częścią ciasta. Piec ok. 60 min. w temp.180 stopni C.
Już rosną na następny sezon...
Oh! Obłędne <3!!!
OdpowiedzUsuńNabrałam na nie ochoty.Polecam rożnego rodzaju musy dostępne na www.anielskieprzysmaki.pl np.nietypo mus z czarnego bzu.Monika
OdpowiedzUsuńciasto jest pyszne i faktycznie przypomina sernik, poczatkowo myslalam, ze bedzie bardzo slodkie ale nie jest.
OdpowiedzUsuńpycha
twoje zdjecie tutaj http://luznaqchnia.blogspot.com/2015/03/serniczek-z-kruszonka-owsiana.html
OdpowiedzUsuń