Lekkie danie, ale o wyrazistym smaku. Istotą smaku jest dobrej jakości ryż, taki który gotuje się do miękkości, ale się nie rozpada. Jak pisze Dominique Loreau w "Sztuce prostoty" jedynym produktem, który Japończycy jedzą do syta, jest ryż, podawany zawsze na zakończenie posiłku. Pozostałe dania degustują i smakują, wiedząc, że prawdziwy sens tego, co dobre i bogactwo rzeczy jedynie dyskretnie zasugerowanych odkrywane jest wyłącznie dzięki pewnej ascezie.
Ryż z warzywami
dla 2 osób jako danie podstawowe lub dla 4 osób jako
przystawka
składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka drobno startego imbiru
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 średnie marchewki
150 g pełnoziarnistego ryżu,
½ łyżeczki zmielonej kolendry, opcjonalnie chili.
sól kamienna i świeżo zmielony czarny pieprz,
1 szklanka (250 ml) bulionu warzywnego
2 łyżki posiekanego szczypiorku lub zielonej pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku lub zielonej pietruszki
Cebulę i czosnek drobno posiekać, imbir zetrzeć. Marchewkę
zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Na patelni
rozgrzać masło z oliwą, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać marchew, imbir,
kolendrę i czosnek. Smażyć 2-3 minuty, mieszając składniki. Dodać ryż i bulion.
Smażyć jeszcze chwilę do połączenia składników. Doprawić do smaku solą i
pieprzem, ewentualnie dodać odrobinę chili. Na koniec dodać posiekany
szczypiorek lub pietruszkę. Wymieszać. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.