Babeczki czekoladowe albo szybkie muffiny z wisienką. Przygotowanie trwa niezwykle krótko. Ciasta nie ucieramy, tylko łączymy łyżką składniki, im krócej mieszamy, tym bardziej puszyste będą muffiny. Jeżeli nie lubicie gorzkiej czekolady, można ją zastąpić mleczną.
Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady i wiśnią
składniki:
na 12 szt. muffinek
150 g masła stopionego i wystudzonego
2 jajka
200 ml kefiru
300 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
125 g cukru
100 g gorzkiej czekolady posiekanej w kosteczkę
12 wiśni do dekoracji (mogą być w wiśnie w żelu lub w alkoholu)
- piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu,
- w jednej misce połączyć wszystkie suche składniki; mąkę, sól, kakao, sodę, proszek, cukier i posiekaną czekoladę, wszystko dobrze wymieszać łyżką,
- w drugiej misce połączyć mokre składniki; masło, kefir i jajka, wszystko dobrze roztrzepać widelcem,
- wlać mokre składniki do suchych i wymieszać krótko łyżką do połączenia się składników mokrych i suchych, nie ucierać, ciasto powinno pozostać grudkowate,
- wyłożyć formę na muffiny papilotkami i nałożyć łyżką mniej więcej jednakowe porcje ciasta, do każdej babeczki wcisnąć na wierzch jedną wiśnię,
- wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.30 minut.
takiego właśnie przepisu szukałem na urodzinowe muffinki, dziękuje :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń