Makowiec czarny jak noc, ale za to z wieloma księżycami. Jeżeli lubicie ciasto z bardzo dużą ilością maku na cienkim kruchym spodzie to jest to przepis własnie dla Was. Zwolenników strucli drożdżowej z makiem zapraszam tutaj.
Makowiec na kruchym cieście
składniki na masę makową:
na duży makowiec pieczony w formie prostokątnej 20 x 30
1/2 kg maku
20 dag cukru
20 dag rodzynek
2 całe jajka
2 łyżki czubate powideł śliwkowych
4 łyżki bułki tartej
300 ml mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na kruchy spód:
500 g mąki
200 g cukru
200 g masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mak najlepiej dzień wcześniej zalać wrzątkiem i odstawić żeby napęczniał. Wrzątku należy wlać objętościowo dwa razy tyle co maku, bo mak wchłonie wodę, gdyby mak wchłonął więcej wody, można dolać wrzątku w dowolnym momencie pęcznienia maku, tak aby mak był przykryty wodą,
- w dniu wykonania ciasta mak odsączyć na sicie i zmielić dwa lub nawet trzy razy w maszynce,
- przygotować kruchy spód: wszystkie składniki ciasta szybko połączyć, zagnieść, ulepić kulę i schłodzić w lodówce ok.1 godzinę. W tym czasie przygotować masę makową,
- mleko podgrzać z cukrem, tak aby cukier się rozpuścił i wlać do zmielonego maku, wymieszać,
- dodać pozostałe składniki; jajka, powidła, bułkę, proszek i rodzynki. Rodzynki przed dodaniem sparzyć wrzątkiem i odsączyć na sicie. Wszystkie składniki masy makowej dokładnie wymieszać,
- kulę z ciasta pokroić na plasterki nożem i wylepić formę. 1/3 ciasta zostawić do zrobienia kratki na wierzchu lub rozwałkować i wyciąć foremką do ciastek wzory do ułożenia na wierzchu masy makowej.
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C bez termoobiegu i piec 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.