Propozycja na weekendowe śniadanie, kiedy mamy więcej czasu na jego przygotowanie. Na sukces tego dania składają się świeże jajka, najlepiej od szczęśliwej kury. Jajka możemy podać same posypując solą, pieprzem i np. posiekanym szczypiorkiem lub skorzystać z poniższej propozycji podania.
Jajka w koszulkach
składniki:
jajka
woda do gotowania jajek
3 łyżki białego octu winnego (może być też ocet ryżowy)
- głęboki rondel napełniamy wodą do wysokości około 10 cm
- wody nie solimy
- dodajemy 3 łyżki białego octu winnego i doprowadzamy do wrzenia
- wybijamy delikatnie jajko do małej miseczki lub chochelki tak aby nie uszkodzić żółtka, a następnie przelewamy do wody w miejscu najintensywniejszego wrzenia i to samo robimy z kolejnym jajkiem - jednocześnie możemy gotować trzy do czterech jajek,
- gotujemy półtorej minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową, delikatnie odsączamy
Jajka w koszulkach na szpinaku - propozycja podania
garść świeżego szpinaku
1 łyżka masła
sól, świeżo zmielony pieprz
2 suszone pomidory w oliwie
1 łyżeczka majonezu, 1 łyżeczka jogurtu, naturalnego
- masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy szpinak, solimy, podgrzewamy chwilę żeby liście zwiędły, przekładamy na talerz,
- na wierzchu układamy jajka w koszulkach,
- jogurt mieszamy z majonezem i polewamy jajka,
- pomidory kroimy w drobna kosteczkę i układamy na wierzchu,
- całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Pyszne śniadanie :)
OdpowiedzUsuń