Jeszcze trwa sezon na dynię, dlatego kolejny przepis z wykorzystaniem musu z pieczonej dyni. Dyniowe pankejki smażone na maśle szałwiowym, posypane chrupiącymi listkami szałwii.
Placki dyniowe - pancakes - z listkami szałwii
składniki:
300 g musu z pieczonej dyni (tu jest przepis jak zrobić mus z dyni)
2 jajka
3 łyżki stopionego masła lub oliwy plus dodatkowo 1 łyżka masła do smażenia
1 szklanka maki pszennej
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
szałwia (kilka świeżych listków) - niekoniecznie ale namawiam do spróbowania
- wszystkie składniki oprócz szałwii połączyć w misce i dobrze wymieszać,
- na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić listki szałwii i smażyć chwilę, aż będą chrupiące, odłożyć na talerz,
- następnie nakładać łyżką na patelnię niewielkie płaskie placki i smażyć ok. 2 min z każdej strony, aż będą rumiane
- podawać z cukrem pudrem i listkami szałwii lub z ulubioną konfiturą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.