wtorek, 16 grudnia 2014

Chleb zmieniający życie


The life-changing crackers - czyli inna wersja tego chleba z samych ziaren bez mąki. Tym razem w stylu cienkiego pieczywa chrupkiego z dodatkiem czosnku i rozmarynu. Chleb pieczemy na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. Ma on tę zaletę, że można go kroić i jeść natychmiast po upieczeniu, nawet jeszcze ciepły. Dzięki swojej cienkiej formie nie rozpada się przy krojeniu na ciepło, nawet zaraz po wyjęciu z piekarnika.



Chleb zmieniający życie z czosnkiem i rozmarynem - the life-changing crackers 

składniki:

1 szklanka ziaren słonecznika (można zmieszać 3/4 szklanki ziaren słonecznika i 1/4 szklanki pestek dyni)
1/2 szklanki ziaren sezamu
1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego 
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego lub 4 czubate łyżki mielonych ziaren babki płesznik
1 łyżeczka soli
1 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego lub miodu
5 łyżek oleju kokosowego lub dobrego oleju rzepakowego
1 i 1/2 szklanki zimnej wody
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka rozmarynu
  • wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce  i odstawić na minimum 2 godziny lub dłużej (można na całą noc), aż ziarna wchłoną wodę i napęcznieją,
  • piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu,
  • blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć zawartość miski i ugnieść łyżką formując placek o grubości około 1 cm,
  • piec 40-45 minut, wyjąć i odstawić do wystudzenia, lub kroić od razu na prostokąty i podawać ciepły.

3 komentarze:

  1. Dzień dobry:) jestem totalną debiutantką w kwestii pieczenia chleba, ale chciałabym to zmienić:) i spróbować upiec Twój chleb zmieniający życie.... mam tylko jedno małe pytanie, bo pewnie tylko ja będę go jadła- moi Panowie niechętnie patrzą na takie rzeczy. Czy można go przechowywać, a jeśli tak to w jakich warunkach i mniej więcej jak długo?
    Dziękuję za informację:))))
    Pozdrawiam serdecznie:)
    Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb jest bez mąki, dlatego nie starzeje się tak jak pieczywo, które zawiera mąkę. Można go przechowywać pokrojonego na kawałki w pudełku w lodówce nawet tydzień. Co do Panów, to żaden, który próbował - a było ich wielu - nie narzekał. Nawet sceptyków urzekł bogaty smak upieczonych ziaren. Jeżeli tylko Panowie lubią ziarna, palony słonecznik, sezam, orzechy itp. to potraktują go jako smaczną przekąskę do schrupania. Życzę smacznego i pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo:) Pozdrawiam:)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.