Perliczka pieczona z jabłkami, majerankiem i bekonem, w soku z pomarańczy. Dzień przed pieczeniem zanurzamy perliczkę w solance i marynujemy minimum 12 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem dzień wcześniej. Później nie musimy już jej solić. Ponieważ perliczka ma bardzo chude mięso obkładamy ją plasterkami boku i pieczemy w garnku pod przykryciem - zapobiega to wysuszeniu mięsa. Mięso pieczemy dość długo, dzięki temu jest niezwykle kruche.
Pieczona perliczka
1 perliczka o wadze do 1,5 kg
solanka:
4 łyżki soli
2 litry wody
marynata:
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
2 jabłka
kawałek świeżego imbiru ok. 2 cm
3 łyżki majeranku
kilka plasterków tłustego surowego boczku - nie solonego
świeżo zmielony pieprz
- perliczkę oczyścić z resztek piórek i umyć w zimnej wodzie,
- 4 łyżki soli rozpuścić w dwóch litrach zimnej wody. Perliczkę włożyć do garnka, zalać słoną wodą - woda powinna ją w całości przykryć. Nakryć garnek pokrywką i odstawić w zimne miejsce lub do lodówki na 12 -16 godzin,
- wyjąć perliczkę z wody i odłożyć na talerz, żeby obciekła,
- jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, polać sokiem wyciśniętym z pomarańczy, dodać obrany i starty imbir oraz majeranek, wszytko wymieszać w misce,
- perliczkę nadziać ćwiartkami jabłek, nogi i skrzydła związać nitką do pieczenia lub zwykłą bawełniana nicią, żeby nie odstawały od tułowia i ułożyć w garnku do pieczenia. Polać resztą soku z majerankiem i imbirem i ułożyć jabłka, które nie zmieściły się do środka perliczki. Na wierzchu ułożyć plasterki boczku i posypać świeżo zmielonym pieprzem,
- garnek przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 2,5 h. Pod koniec pieczenia można odkryć garnek i polać sosem ze spodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.