Pyszne bezglutenowe pierniki z mielonych migdałów. Jeżeli nie macie bezglutenowych płatków owsianych, można użyć tylko mąki migdałowej, zastępując nią również mielone płatki owsiane. Pierniki są miękkie już w dniu pieczenia - nie muszą w tym celu leżakować, ale bez problemu można je zrobić wcześniej i przechować w metalowym pudełku. Z poniższego przepisu można również zrobić wersję pierników na opłatkach.
Pierniki norymberskie bezglutenowe
składniki na 12 dużych pierników:
150 g uprażonych na suchej patelni i zmielonych migdałów
50 g zmielonych płatków owsianych
50 g płynnego miodu
40 g cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
40 g masy marcepanowej startej na tarce
2 białka jaj
10 g przyprawy do piernika
ponadto: 36 szt. całych migdałów do dekoracji
polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady, 50 ml śmietany kremowej 30%
- w misce wymieszać białka (nie ubijamy ich), miód i cukier.
- dodać zmielone migdały, płatki, przyprawę, proszek do pieczenia i masę marcepanową. Wymieszać wszystko do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć konsystencję pasty.
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką porcje ciasta w ok. 5 cm odstępach – pierniki w trakcie pieczenia urosną na boki. Każdej porcji ciasta nadać z grubsza okrągły kształt i przygnieść łyżką – w trakcie pieczenia pod wpływem temperatury pierniki same rozrosną się i wygładzą – nie musimy im nadawać idealnego kształtu. W każdą porcję wetknąć trzy migdały.
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C – bez termoobiegu i piec ok.15 minut do lekkiego zbrązowienia, ale nie za długo, żeby nie były gorzkie.
- po upieczeniu pierniki są bardzo miękkie, należy je odstawić do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy zdjąć z blachy.
- zimne pierniki posmarować od spodu czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej razem ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.