środa, 10 grudnia 2014

Sernik z żurawiną na makowym spodzie


Po latach pieczenia sernika z gotowych serów na sernik tzw. "wiaderkowych" (przyznam, że trochę z braku czasu na mielenie, a trochę z lenistwa) postanowiłam wrócić do korzeni i użyć białego twarogu. Jestem mile zaskoczona efektem końcowym. Sernik jest bardziej kremowy, subtelniejszy w smaku. Zapewniam, że poniższy przepis uda się z gotowego sera na sernik, ale jeżeli będziecie mieli trochę więcej czasu na jego przygotowanie spróbujcie użyć zwykłego białego sera twarogowego. Użyty przeze mnie biały ser był na tyle wilgotny, że nie mieliłam go tradycyjnie maszynką tylko wymieszałam mikserem razem z mascarpone i pozostałe grudki rozdrobniłam blenderem - żyrafą. Polecam ten sposób, jest szybszy niż mielenie i równie skuteczny.

Sernik z żurawiną i płatkami migdałowymi na makowym spodzie

składniki na makowy spód:
150 g suchego maku
60 g cukru
2 jajka
90 ml słodkiej śmietany 30%
 
składniki na masę serową:
500 g tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie
250 g mascarpone
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
400 g słodzonego zagęszczonego mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego

ponadto na wierzch:
pół szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki płatków migdałowych
  • mak najlepiej dzień wcześniej zalać wrzątkiem i odstawić żeby napęczniał. Wrzątku należy wlać objętościowo dwa razy tyle co maku, bo mak wchłonie wodę, gdyby mak wchłonął więcej wody, można dolać wrzątku w dowolnym momencie pęcznienia maku, tak aby mak był przykryty wodą.
  • w dniu wykonania ciasta mak odsączyć na sicie i zmielić dwa lub nawet trzy razy w maszynce. Cukier rozpuścić w ciepłej śmietanie i wlać do zmielonego maku. Dodać żółtka i białka ubite na pianę. Wymieszać łyżką do połączenia się składników.
  • piekarnik nagrzać do 180 stopni bez termoobiegu, wyłożyć masę makową na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut, aż wierzch się zetnie. W tym czasie przygotować masę serową.
  • do misy miksera włożyć biały ser, mascarpone i mąkę ziemniaczaną. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec dodać mleko skondensowane i wanilię i całość wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód. Wierzch sernika posypać płatkami migdałowymi i żurawiną. 
  • wstawić sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. 
  • sernik przed podaniem dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc w lodówce.

2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.