wtorek, 20 maja 2014

Chleb z tymiankiem i rozmarynem


Pszenny chleb bez zakwasu z tymiankiem i rozmarynem. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu z ziołowym masłem lub białym serem. Do wypieku tego chleba nie musimy wcześniej zakwaszać mąki. Ciasto potrzebuje tylko ok. 30-40 minut na wyrośnięcie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około pół godziny. Chleb najlepiej upiec w ceramicznym naczyniu, ale można też na blasze z wyposażenia piekarnika.




Pszenny chleb z tymiankiem i rozmarynem

składniki:

500 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
375 ml ciepłej wody

ponadto do posmarowania wierzchu: 2 łyżki oliwy
do posypania: tymianek, rozmaryn, sól gruboziarnista
  • mąkę i sól wsypujemy do miski,
  • drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie z cukrem i wlewamy do mąki,
  • dodajemy oliwę i wyrabiamy gładkie ciasto, najlepiej przy użyciu miksera,
  • przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość,
  • piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C bez termoobiegu, razem z naczyniem, w którym będziemy piekli chleb; może to być garnek ceramiczny lub zwykła blacha z wyposażenia piekarnika, ale ją również rozgrzewamy razem z piekarnikiem,
  • wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski na blat oprószony mąką i formujemy okrągły lub podłużny bochenek. Wyjmujemy nagrzany garnek lub blachę z pieca układamy na nim chleb, smarujemy wierzch oliwą i posypujemy solą oraz ziołami,
  • wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około pół godziny, aż wierzch ładnie się zrumieni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.