Pszenny chleb bez zakwasu z tymiankiem i rozmarynem. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu z ziołowym masłem lub białym serem. Do wypieku tego chleba nie musimy wcześniej zakwaszać mąki. Ciasto potrzebuje tylko ok. 30-40 minut na wyrośnięcie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około pół godziny. Chleb najlepiej upiec w ceramicznym naczyniu, ale można też na blasze z wyposażenia piekarnika.
Pszenny chleb z tymiankiem i rozmarynem
składniki:
500 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
375 ml ciepłej wody
ponadto do posmarowania wierzchu: 2 łyżki oliwy
do posypania: tymianek, rozmaryn, sól gruboziarnista
- mąkę i sól wsypujemy do miski,
- drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie z cukrem i wlewamy do mąki,
- dodajemy oliwę i wyrabiamy gładkie ciasto, najlepiej przy użyciu miksera,
- przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość,
- piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C bez termoobiegu, razem z naczyniem, w którym będziemy piekli chleb; może to być garnek ceramiczny lub zwykła blacha z wyposażenia piekarnika, ale ją również rozgrzewamy razem z piekarnikiem,
- wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski na blat oprószony mąką i formujemy okrągły lub podłużny bochenek. Wyjmujemy nagrzany garnek lub blachę z pieca układamy na nim chleb, smarujemy wierzch oliwą i posypujemy solą oraz ziołami,
- wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około pół godziny, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.