Chleb z sezamem. Z wyglądu przypomina trochę focaccię, ale smakuje bardziej jak pszenny chleb na lekko zakwaszonej mące. Ze względu na swój kształt (jest płaski i szybko stygnie) ma tę zaletę, że możemy go jeść praktycznie chwilę po upieczeniu. Po za tym, ma dużo chrupiącej skórki. Idealnie smakuje łamany i maczany w oliwie z sałatą i pomidorami. Pieczemy go na rozgrzanej blasze z wyposażenia piekarnika. Ponieważ ciasto na chleb musi przed pieczeniem leżakować 12-18 godzin, najlepiej wymieszać je późnym wieczorem dzień wcześniej i upiec na drugi dzień.
Płaski chleb z sezamem
składniki:
500 g mąki pszennej najlepiej typ 650
8 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
350 ml letniej wody
30 g oliwy
na wierzch:
2 łyżki oliwy
4 łyżki sezamu
- mąkę, sól, cukier i drożdże wsypujemy do miski, mieszamy łyżką suche składniki,
- do suchych składników wlewamy letnią wodę i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy w misce łyżką bardzo krótko, tak żeby się z grubsza połączyły, przykrywamy miskę talerzem lub folią i odstawiamy na 12-18 godzin w temperaturze pokojowej, najlepiej na noc,
- przed pieczeniem chleba piekarnik nagrzewamy do 240 stopni C bez termoobiegu razem z blachą z wyposażenia piekarnika, na której będziemy piekli chleb,
- wyjmujemy ciasto z miski na blat oprószony mąką, dzielimy na połowę i formujemy dwa płaskie chlebki, odkładamy do wyrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika,
- kiedy piekarnik się nagrzeje, wyjmujemy gorącą blachę, układamy na niej chlebki, smarujemy wierzch oliwą i posypujemy grubo sezamem. Należy uważać, żeby się nie oparzyć - blacha będzie bardzo gorąca,
- wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, aż wierz się zrumieni. Upieczony chleb wyjmujemy na kuchenną kratkę do przestudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.