poniedziałek, 12 maja 2014

Kruchy placek z rabarbarem i kremem pâtissière


Kruche ciasto z rabarbarem i kremem pâtissière. Bardzo proste w przygotowaniu. Nic nie wałkujemy. Przygotowujemy dwie kruszonki, podsmażamy na miodzie rabarbar i gotujemy budyń.  Podpiekamy spód, układam warstwami; krem, budyń i kokosową kruszonkę, wstawiamy jeszcze raz do piekarnika. Wyjmujemy, posypujemy cukrem pudrem - gotowe. W wersji uproszczonej można pominąć krem pâtissière i upiec ciasto z samym rabarbarem.



Kruchy placek z rabarbarem kremem pâtissière i kokosową kruszonką

składniki na kruchy spód:

150 g mąki najlepiej krupczatki
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
1 jajko
szczypta soli

obłożenie:

500 g rabarbaru
3 łyżki miodu
2 łyżki wody

krem pâtissière:

250 ml mleka
1 żółtko
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego

kokosowa kruszonka:

100 g mąki najlepiej krupczatki
50 g mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych
50 g cukru
125 g masła
  • rabarbar umyć i pokroić na kawałki długości ok. 1 cm, na patelni rozgrzać miód z wodą, wrzucić rabarbar i podgrzewać mieszając od czasu do czasu, aż rabarbar zmięknie, ale nie będzie się jeszcze rozpadał. Odstawić do wystudzenia,
  • przygotować krem pâtissière; wymieszać pół szklanki mleka z żółtkiem i obiema mąkami, drugą połowę mleka zagotować z cukrem, połączyć całość i podgrzewać cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Odstawić do wystudzenia,
  • wymieszać wszystkie składniki na kruchy spód do konsystencji kruszonki, najlepiej przy pomocy miksera. Wsypać do formy o rozmiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie ugnieść,
  • wstawić do zamrażarki na czas nagrzewania się piekarnika,
  • piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu. Wstawić ciasto i piec ok. 20 minut na jasno złoty kolor,
  • w międzyczasie przygotować kruszonkę; masło roztopić w garnuszku, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, 
  • wyjąć i przestudzić, tak aby ciasto nie było gorące. Następnie rozsmarować krem pâtissière, rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką. Wstawić ponownie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut, aż wierzch się zrumieni. Przed podaniem wierzch posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Hej,
    zapraszam Cię do skorzystania z nowego agregatu blogowego www.zblogowani.pl
    Pozdrawiam,
    Martyna

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.