piątek, 9 maja 2014

Focaccia genueńska na białym winie


Focaccia to tradycyjny włoski chleb, który przygotowuje się z sezonowych produktów. Może być zarówno płaski i chrupiący, jak i miękki i wyrośnięty.  Do ciasta dodajemy oliwę i zioła lub kładziemy je na wierzchu. Tutaj focaccia, w której do ciasta dodajemy białe wytrawne wino, obłożona czarnymi oliwkami, tymiankiem i gruboziarnistą solą. Przygotowanie ciasta zajmuje trochę czasu, ze względu na czas wyrastania i składania, ale ciastem zajmujemy się krótko, reszta czasu to czekanie, dlatego najlepiej zrobić to w przerwie między innymi zajęciami, co pozwoli nam upiec focaccię na kolację lub lekki lunch, do tego sałatka z pomidorów  i mamy pyszny lekki posiłek. Etap składania ciasta może się wydać pracochłonny, ale to złudzenie, które mija po pierwszym razie, a dzięki temu etapowi ze zwykłego ciasta otrzymujemy niezwykłe pieczywo.



Focaccia genueńska na białym winie z czarnymi oliwkami i tymiankiem

zaczyn:
150 g mąki pszennej
150 ml letniej wody
8 g drożdży instant

ciasto właściwe:
380 g mąki pszennej
125 ml letniej wody
70 ml białego wytrawnego wina
60 ml oliwy
2 płaskie łyżeczki soli

do posmarowania wierzchu i obłożenia:
50 ml oliwy
czarne oliwki bez pestek
tymianek (najlepiej świeży, ale może też być suszony)
gruba sól
  • mieszamy składniki na zaczyn i odstawiamy na 30 minut,
  • wkładamy do miski wszystkie składniki na ciasto właściwe oraz zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto, najlepiej przy pomocy miksera przez około 5 minut,
  • przykrywamy ciasto folią i odstawiamy na 1,5 godziny. W ciągu tego czasu trzykrotnie składamy ciasto bez wyjmowania z miski w następujący sposób: przy pomocy szpatułki lub łyżki podnosimy jeden z brzegów ciasta, rozciągamy go i składamy do środka. Obracamy miskę o 90 stopni i powtarzamy czynność składając ciasto z czterech stron do środka, następnie odwracamy kulę złożeniem do dołu i smarujemy wierzch oliwą. Możemy tą czynność wykonać również używając rąk posmarowanych oliwą - wtedy ciasto nie przykleja się do dłoni. Jest to bardzo ważny etap w przygotowaniu ciasta i nie należy go pomijać. Wprawdzie bez składania też uzyskamy smaczną focaccię, ale czynność składania podnosi walory ciasta, które ma lepszą strukturę i jest bardziej napowietrzone,
  • wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wygniatamy palcami dziurki i polewamy oliwą, 
  • odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut i w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni bez termoobiegu,
  • przed włożeniem ciasta do nagrzanego piekarnika wciskamy oliwki, posypujemy tymiankiem i grubą solą. Pieczemy ok. 25 minut, aż focaccia się ładnie zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.