Lekkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i kokosową kruszonką. Jeżeli nie lubicie kokosu, można go pominąć i nie dodawać do kruszonki. Ciasto jest lekkie, puszyste i bardzo ładnie wyrasta. Sezon na rabarbar w pełni, więc szkoda go nie wykorzystać.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kokosową kruszonką
składniki:
650 g mąki tortowej
200 g cukru
250 ml mleka
200 g masła lub 125 ml oleju
50 g drożdży (świeżych)
4 jajka
500 g rabarbaru pokrojonego na 1 cm kawałki (odcinamy twarde końce i liście, rabarbaru nie obieramy)
kokosowa kruszonka:
50 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g wiórków kokosowych
50 g masła
- mąkę wsypać do miski,
- mleko lekko podgrzać (ma być ciepłe ale nie gorące) i dodać pokruszone drożdże, odstawić,
- jajka ubić z cukrem,
- masło rozpuścić i przestudzić,
- do mąki wlać drożdże z mlekiem i ubite jajka z cukrem, dodać rozpuszczone masło i dobrze wymieszać wszystkie składniki - ciasto będzie rzadkie,
- blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto,
- przygotować kruszonkę: masło roztopić w rondelku, wsypać suche składniki i dobrze wymieszać,
- ułożyć pokrojony rabarbar i posypać kruszonką,
- piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni bez termoobiegu,
- wstawić ciasto i piec 20 min. przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie zamknąć piekarnik i piec kolejne 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.