Czekoladowe ciasto jogurtowe ze śliwkami. Po połączeniu składników ciasto wychodzi dość gęste i wydaje się, że będzie niskie, ale w trakcie pieczenia pięknie wyrasta. Nie ma tendencji do zakalca, bez problemu unosząc śliwki, które pozostają na wierzchu ciasta i nie zatapiają się w jego wnętrzu.
składniki:
na tortownicę o średnicy 30 cm, składniki odmierzamy szklanką o pojemności 250 ml
125 g masła
1 szklanka cukru
2 jajka
250 ml jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki kakao
10 śliwek przekrojonych na połowę i wypestkowanych
cukier puder do posypania
- masło roztopić i wystudzić
- jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt i wymieszać
- mąkę i kakao wymieszać w oddzielnej misce z sodą i proszkiem do pieczenia, następnie dodać do masy i wymieszać
- na koniec dodać roztopione masło i wymieszac do połączenia się składników
- przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na wierzchu połówki śliwek
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C bez termoobiegu. Piec ok.40-45 min.
- wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem
ale wspaniale czekoladowe! idealne na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuń