Kremowy sernik o bardzo wyraźnej cytrynowej nucie przykryty warstwą lemon curd. Najlepiej przygotować go dzień przed podaniem, sernik powinien dobrze się schłodzić i stężeć. Lemon curd możemy również przygotować dzień wcześniej i przechować w słoiku w lodówce.
Sernik cytrynowy z lemon curd
składniki na tortownicę o średnicy 25-28 cm
ciasteczkowy spód:
100 g herbatników petit beurre
50 g wiórków kokosowych
1 czubata łyżka kakao
70 g masła
masa serowa:
1 kg sera na serniki
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
5 jajek
skórka otarta z dwóch cytryn (tylko żółta wierzchnia część)
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki likieru limoncello (można pominąć)
lemon curd:
2 cytryny
2 jajka
70 g cukru
70 g masła
wykonanie:
- spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia
- herbatniki razem z wiórkami zmiksować blenderem, dodać kakao i wymieszać,
- masło roztopić i wlać do rozdrobnionych ciasteczek, następnie wymieszać i rozłożyć na spodzie tortownicy. Delikatnie uklepać łyżką.
- cytryny sparzyć wrzątkiem, dokładnie umyć i wytrzeć.
- do misy miksera włożyć ser razem z zagęszczonym mlekiem. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować z mlekiem, dodać skórkę, sok z cytryny i ewentualnie likier i wylać na przygotowany spód.
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 min. po czym obniżyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 90 minut.
- sernik przed podaniem dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc w lodówce.
- przed podaniem wierzch sernika posmarować schłodzonym lemon curd.
wykonanie lemon curd:
piękne zdjęcia, pięknie ;-)
OdpowiedzUsuń