Najlepszy sos grzybowy z grzybów leśnych, niezwykle aromatyczny. Bardzo szybki w przygotowaniu. można podawać go z kaszą gryczaną, kopytkami czy pieczonymi ziemniakami lub po prostu z pieczywem. Grzybów nie gotujemy wcześniej, przepłukujemy je tylko wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Pozbywamy się w ten sposób reszty zanieczyszczeń, a grzyby nie chłoną dużo wody oraz nie tracą smaku i aromatu, który wydobywa się dopiero podczas smażenia.
składniki:
grzyby leśne ok. 500 g (np.borowiki, podgrzybki, maślaki)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
100 ml śmietany kremowej 30%
sól, świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki
- Grzyby dokładnie obieramy i czyścimy. Maślaki obieramy ze skóry. Przed pokrojeniem grzyby przelewamy wrzącą wodą na durszlaku, następnie przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do odsączenia. Po wykonaniu tych czynności kroimy je na plasterki.
- Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju razem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, lekko rumieniąc, dodajemy masło, dobrze rozgrzewamy i wrzucamy pokrojone grzyby.
- Smażymy mieszając od czasu do czasu ok.10-15 min. W trakcie smażenia doprawiamy solą.
- Wlewamy śmietanę i podgrzewamy jeszcze chwilę, cały czas mieszając.
- Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy pieprzem, ewentualnie jeszcze solą.
Super sposób na zatrzymanie smaku i aromatu grzybowego w sosie.Sama do tego doszłam po wielu próbach,bo albo sos był wyprany(po obgotowaniu grzybów) ze smaku,albo coś w nim błąkało się(np.jakaś igiełka z sosny).
OdpowiedzUsuńDzięki za potwierdzenie tego,że to najlepszy pomysł na doskonały sos grzybowy.Właśnie wróciłam z lasu,więc do pracy!:)