Duszonki warzywne w wersji udomowionej z piekarnika. Najlepiej przygotować je w garnku żeliwnym z pokrywką, ale można też w ceramicznym. Naczynie wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Do warzyw można dodać surowego wędzonego boczku lub dobrego domowego smalcu. W wersji wegetariańskiej dodajemy np. olej rzepakowy. Oczywiście tak przygotowane duszonki można też upiec na ognisku.
Duszonki warzywne
składniki:
1,5 kg ziemniaków
4 średnie marchewki
4 średnie buraki
2 cebule
1/4 główki kapusty włoskiej
4 pełne łyżki smalcu, w wersji wegetariańskiej 12 łyżek oleju
sól, świeżo zmielony pieprz
- piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C
- warzywa obieramy, myjemy i kroimy na plasterki
- garnek lub naczynie wykładamy folią aluminiowa lub papierem do pieczenia
- na spodzie układamy najgrubsze liście z kapusty
- następnie układamy warstwami w 4 porcjach pokrojone warzywa, każdą warstwę solimy i posypujemy zmielonym pieprzem w następującej kolejności; ziemniaki, cebula, marchew, buraki, 1/4 porcji smalcu lub oleju.
- po ułożeniu 4 warstw, przykrywamy warzywa pozostałymi liśćmi z kapusty, delikatnie dociskamy całość do dna naczynia i przykrywamy folia lub papierem, przykrywamy pokrywką
- wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1,5 godziny
- przy wyjmowaniu należy uważać bo garnek jest bardzo gorący
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.