Brokuł w pysznej sałatce z serem feta, grillowaną cukinią i prażonymi pestkami dyni. Podstawą sukcesu tego dania są świeże składniki i właściwe przygotowanie brokułów, tak aby pozostały chrupkie. Brokuły wrzucamy do wrzącej wody tylko na chwilę do momentu, kiedy woda ponownie zawrze, wtedy natychmiast odcedzamy je i przelewamy zimna wodą. Tak przygotowane brokuły zachowają kolor i będą chrupiące.
Brokuł z fetą, grillowaną cukinią i prażonymi pestkami dyni.
1 dorodny brokuł
1 nieduża cukinia
50 g pestek dyni
50 g sera feta
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
sól
- pestki dyni uprażyć z odrobiną soli na suchej patelni, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły, odstawić do wystudzenia,
- brokuł podzielić na kawałki, zagotować lekko osoloną wodę w garnku, wrzucić brokuł do wrzątku, doprowadzić do wrzenia, odcedzić, przelać zimna wodą i odsączyć na sicie lub durszlaku,
- przygotować marynatę do cukinii: zmiażdżyć czosnek, posolić i wymieszać z 1 łyżką oliwy, cukinię umyć, pokroić na plasterki lub półplasterki, wrzucić do marynaty i wymieszać. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą i podsmażyć cukinię na rumiano,
- w misce ułożyć brokuły, grillowaną cukinię, ser feta pokrojony w kostkę, posypać prażonymi pestkami dyni i polać 3 łyżkami dobrej oliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.