Ogórki chilli. Z podanego przepisu można przygotować ogórki zarówno do zjedzenia, zaraz po przygotowaniu, jak i z zamiarem pasteryzowania ich w słoikach. Jeżeli zamierzamy zjeść ogórki po przygotowaniu, należy odpowiednio zmniejszyć ilość składników. Przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu pod warunkiem, że odpowiednio rozłożymy czynności w czasie. Ogórki najlepiej zasypać solą wieczorem, rano zalać zalewą i wieczorem włożyć do słoików. W międzyczasie część możemy zużyć jako sałatkę do obiadu. Ilość chilli można zmniejszyć lub zwiększyć wg upodobań.
Ogórki chilli
proporcja na 10 małych słoików o pojemności 330 ml
3 kg małych twardych ogórków
5 łyżek soli
1 główka czosnku
4 płaskie łyżeczki chilli w proszku
Składniki na zalewę:
4 szklanki wody
300 ml octu 10%
6 łyżek oleju
30 dag cukru
- Ogórki pokroić na ósemki, jeżeli maja duże ziarna należy je usunąć, zasypać solą, wymieszać i odstawić na 6 godzin pod przykryciem.
- Po tym czasie odcedzić ogórki - pod wpływem soli wypłynie z nich dużo wody.
- Czosnek obrać pokroić na plasterki i wymieszać z ogórkami. Następnie dodać chilli i też wymieszać.
- Zagotować składniki zalewy i gorącą zalać ogórki. Następnie odstawić na 12 godzin.
- Tak przygotowane ogórki nadają się już do jedzenia. To czego nie zjemy wkładamy do słoików i zalewamy zalewą spod ogórków. Słoiki mocno zakręcamy.
- Wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką, zalewamy zimną wodą do wysokości 3/4 słoików i doprowadzamy do wrzenia wody. po czym wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.