Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie z pysznym kremem z pieczonej dyni. Do masy serowej jak i do kremu używamy musu z dyni upieczonej w piekarniku. Wykończenie wierzchu sernika warstwą kremu dyniowego z imbirem niezwykle podkreśla jego kolor i smak.
Jak przygotować mus z dyni, którego używamy w poniższym przepisie zarówno do masy serowej jak i do kremu:
- dynię myjemy, wycieramy i razem ze skórą przekrawamy na kilka kawałków
- usuwamy pestki i luźną zawartość dyni. Zostawiamy tylko zwarty miąższ. Układamy kawałki dyni na blasze do pieczenia skórą do spodu.
- piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C bez termoobiegu i pieczemy dynię około 50 minut do miękkości. Dynie bardziej wodniste pieką się krócej, ale wycieka z nich więcej soku, dynie o bardziej zwartym miąższu np. Hokkaido pieką się dłużej, ale zawierają mniej wody, praktycznie nie trzeba jej odsączać po upieczeniu.
- po upieczeniu studzimy lekko dynię i jeżeli zawiera dużo wody odsączamy ją na durszlaku.
- po wystudzeniu wybieramy nożem lub łyżką upieczony miąższ, skórę wyrzucamy.
- jeżeli z miąższu nadal wycieka woda, ponownie odsączamy go na sicie.
- miąższ po całkowitym wystudzeniu i dokładnym odsączeniu na sicie miksujemy blenderem na gładki mus.
- Odmierzamy szklanką o pojemności 250 ml ilość potrzebną w przepisie. Resztę musu można zamrozić w plastikowym pojemniku lub wykorzystać do innych celów np. do ciasta dyniowego.
Sernik dyniowy z imbirowym kremem z dyni
składniki na tortownicę o średnicy 30 cm
ciasteczkowy spód:
150 g herbatników petit beurre
1 czubata łyżka kakao
50 g masła
masa serowa:
1 kg sera na serniki
2 szklanki musu z pieczonej dyni
5 jajek
1,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
krem z dyni z imbirem:
1 szklanka musu z upieczonej dyni
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru w proszku
wykonanie:
- spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia
- herbatniki zmiksować blenderem, dodać kakao i wymieszać,
- masło roztopić i wlać do rozdrobnionych ciasteczek, następnie wymieszać i rozłożyć na spodzie tortownicy. Delikatnie uklepać.
- do misy miksera włożyć ser razem z musem z dyni. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Dodać mąkę i wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec dodać cukier, zmiksować i wylać na przygotowany spód.
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 min. po czym obniżyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 90 minut.
- W tym czasie przygotować imbirowy krem z dyni. Wszystkie składniki kremu wymieszać łyżką w kubku lub misce. Pół godziny przed końcem pieczenia wyjąć sernik posmarować kremem dyniowym (krem przez nałożeniem ponownie wymieszać, bo mleko ma tendencję do wytrącania się z dyni) i wstawić na pozostałe 30 minut do piekarnika.
- sernik przed podaniem dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc w lodówce.
super wyglada:)
OdpowiedzUsuń