Szybka zapiekana z fasoli "Jaś" z ziemniakami i brokułem. Fasolę można ugotować dzień wcześniej przed przygotowaniem zapiekanki lub użyć fasolki z puszki, odsączonej z zalewy i przepłukanej zimną wodą. Sycące, warzywne danie na obiad lub ciepłą kolację.
Fasola zapiekana z ziemniakami
składniki:
dla dwóch osób
25 dag fasoli "Jaś"
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
1 łyżeczka cząbru
2 ząbki czosnku
6 ziemniaków
1 duża cebula
1 łyżka majeranku
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, świeżo zmielony pieprz
opcjonalnie: kilka plasterków boczku
kilka różyczek brokułów
- fasolę myjemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do następnego dnia. Wody powinno być co najmniej dwa razy tyle co fasoli, żeby po spęcznieniu, fasola nadal była przykryta wodą,
- fasolę gotujemy do miękkości, w wodzie, w której się moczyła z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, cząbru i dwóch ząbków czosnku. Jeżeli fasolę gotujemy dzień przed przygotowaniem dania, to zostawiamy ją w wodzie, w której się gotowała,
- ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w plasterki,
- cebulę siekamy w kostkę, jeżeli dodajemy boczek, również kroimy kostkę. Cebulę i boczek podsmażamy na oleju z majerankiem,
- brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy na 5 minut do wrzątku, odsączamy na sicie,
- w formie do zapiekania układamy warstwami ziemniaki w plasterkach, fasolkę, brokuły i posypujemy podsmażoną cebulką.
- piekarnik nagrzewamy do 170 stopni bez termoobiegu i zapiekamy całość 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.