Surówka z selera naciowego z jabłkiem i prażonym słonecznikiem w sosie jogurtowo -majonezowym. Najlepiej smakuje przygotowana wcześniej i schłodzona w lodówce. Można ją podać jako dodatek do obiadu śniadania lub kolacji. Zielony, chrupiący kolor na talerzu niezależny od pory roku.
składniki:
5 łodyg selera naciowego
1 twarde, kwaśne jabłko
80 g ziaren słonecznika
składniki na sos:
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, świeżo zmielony pieprz
- słonecznik uprażyć na suchej patelni z odrobiną soli, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypalił, odstawić do wystudzenia,
- jabłko przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki,
- seler pokroić na plasterki,
- połączyć w misce seler, jabłko i słonecznik,
- wymieszać majonez z jogurtem, doprawić solą i pieprzem,
- surówkę polać sosem i wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.