wtorek, 11 marca 2014

Surówka z selera naciowego


Surówka z selera naciowego z jabłkiem i prażonym słonecznikiem w sosie jogurtowo -majonezowym. Najlepiej smakuje przygotowana wcześniej i schłodzona w lodówce. Można ją podać jako dodatek do obiadu śniadania lub kolacji. Zielony, chrupiący kolor na talerzu niezależny od pory roku.



Surówka z selera naciowego 

składniki:

5 łodyg selera naciowego
1 twarde, kwaśne jabłko
80 g ziaren słonecznika

składniki na sos:

1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, świeżo zmielony pieprz

  • słonecznik uprażyć na suchej patelni z odrobiną soli, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypalił, odstawić do wystudzenia,
  • jabłko przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki,
  • seler pokroić na plasterki,
  • połączyć w misce seler, jabłko i słonecznik,
  • wymieszać majonez z jogurtem, doprawić solą i pieprzem,
  • surówkę polać sosem i wymieszać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.